tiistai 23. syyskuuta 2008

Runotuokio

Miilunpolttaja istui nojatuolissa ja tuijotti Pertti Niemisen runokokoelmaa; oli tuijottanut itse asiassa jo melkoisen tovin. Sitten Peilikuva pelmahti paikalle.

-Mitäs, mitäs, onkos mies alkanut lukea syvällistä kaunokirjallisuutta, Peilikuva ilkkui ja sai Miilunpolttajan havahtumaan ajatuksistaan.
-En ole lukenut runoteoksia vuosiin ja ajattelin kokeilla, miltä runojen lukeminen taas tuntuu.
Peilikuva naurahti, sillä se tiesi, ettei Miilunpolttaja ollut koskaan päässyt yhtään runoteosta läpi. Se oli aloittanut Harry Martinssonin huikean tieteisvision Aniaran ainakin kolme kertaa, ylistänyt jokaisella kerralla teoksen kaunista kieltä ja jättänyt teoksen kesken pääsemättä edes puoliväliin. Spoon River –antologiaa Miilunpolttaja oli lukenut sieltä täältä, samoin Leinoa, Jylhää, Hellaakoskea, kiinalaista proosarunoutta ja jopa T.S. Eliotia (joka ei avautunut yhtään)

Miilunpolttajalla oli tarve vaikuttaa fiksummalta ja syvällisemmältä kuin oikeasti olikaan ja se tosiasia ei varmaan muuttuisi ennen kuin mies laskettaisiin maan poveen matojen mutusteltavaksi. Peilikuva hymähti ääneen, kun hän muisti, kuinka Miilunpolttaja oli viisi vuotta takaperin ostanut Kirjamessuilta Ursan ständiltä Ilmakehä ja sää –tietoteoksen. Kirja lepäsi vieläkin hyllyssä täysin lukemattomana. Tai melkein. Peilikuva oli selaillut sitä aina välillä. Puisevaa tavaraa.

Olisi väärin sanoa, etteikö Miilunpolttaja aika ajoin olisi oikeasti nauttinut lukemistaan runoista. Etenkin Eino Leino kosketti syvältä ja jotkut A. W. Yrjänän runoista iskivät lujaa. Mutta entäpä sitten tämänkertainen sankarimme, Pertti Nieminen. Niin tavallinen nimi kuin olla ja voi.

-No, veikö kissa kielesi, Peilikuva sanoi lopulta, kun huomasi Miilunpolttajan vajonneen taas aatokseen.
-Ei, ei, Miilunpolttaja vastasi hämillään. –Mietin vain tätä yhtä runoa…
-No, anna tulla.
-Tämä runo ei ole oikein hyvä ääneen luettuna. Tää on enemmänkin tällainen kirjallinen runo. Luettuna parempi, tiedäthän.
-En tiedä, lue nyt vaan, Peilikuva sanoi tuskastuneena ja pyöritteli silmiään. Ihme hienostelija.

Miilunpolttaja köhi hetken aikaa kurkkuaan ja aloitti:

Timanttisutra (Pertti Niemisen kokoelmasta Yö yöltä vaihtavat varjot suuntaa)

Uskomme uniin, uskomme kasvuun
ja nousuun; paheksumme Tuomasta,
joka ei uskonut.
Kuolemaan emme oikeastaan usko;
se tuntuu niin mahdottomalta
kaiken tämän ponnistelun jälkeen.
Järjetöntä olisi kuolla
juuri kun unelmat alkavat toteutua,
juuri kun


Peilikuva pohdiskeli runoa. Vaikkei se ollutkaan kauneinta, mitä hän oli kuullut (ei lähimainkaan), siinä oli ideaa. Hän odotti, miten Miilunpolttaja sen tulkitsisi.

-Muistatko, kun puhuimme kuolemasta jokin aika sitten? Peilikuva nyökkäsi. -Ehkä tässä on selitys sille, miksi olemme niin kaukana siitä. Me emme oikeastaan usko kuolemaan. Me kuvittelemme olevamme kuolemattomia varmaan siihen hetkeen asti, kunnes saamme ensimmäisen sydänkohtauksemme tai surusilmäinen tohtori-setä ilmoittaa, että meillä on kananmunan kokoinen aivokasvain. Me ehkä jopa halveksumme ihmisiä, jotka muistuttavat meitä kuolemasta. He tekevät särön elämäniloomme.

-Vahva tulkinta, Peilikuva sanoi mietteliäästi.
-No joo, ehkä vähän kärjistin, mutta ymmärsit varmaan perusidean.
-Ymmärsin, Peilikuva sanoi ja unohti asiaa pohdiskellessaan kokonaan, että hänen oli alun perin ollut tarkoitus vain piikitellä Miilunpolttajaa. –Mutta toisaalta onhan se aika älytöntä, että juuri kun on saavuttanut kaiken; on riittävästi rahaa ja rakkautta, aikaa, lapsenlapsia ja miellyttävä koti, niin sitten iskee jäykkäkouristus ja ketarat ojoon.

-Paitsi että juuri niinhän pitääkin käydä! Miilunpolttaja huudahti innokkaasti. –Unelmien tavoitteluhan on kaikki kaikessa. Kun ne toteutuvat, niin jäljellä on kovin vähän tehtävää. Se ei ole lainkaan järjetöntä. Elämä vain estää sen, ettei meille tule tylsää.
-Entä jos saavuttaa unelmansa kaksikymppisenä, Peilikuva kysyi –Mitä jos nousee pop-idoliksi, saa rahaa ja naisia... tai miehiä, mikä nyt ketäkin kiinnostaa. Valtaa tai muuta sellaista.
-Hah. Se on huonoa tuuria. Unelmien saavuttaminen nuorella iällä on ehkä pahinta, mitä voi kuvitella. Mieti, kuinka vaikeaa olisi keksiä uusia unelmia vanhojen tilalle. Jos ei pysty siihen, on lähellä kuolemaansa. Jos haluaa elämän jatkuvan, niin on pakko kehittää koko ajan uusia unelmia. Muuten tylsistyy. Ja ihminen ei voi elää vuosikymmeniä tylsyydessä. Tai jos voi, niin sitten hän on kyllä vain elävä kuollut.
-Niitä näkyy valtion laitoksissa aika lailla, Peilikuva heitti.
-Heh, joo, tosiaan.

Kaverukset istuivat hetken hiljaa. Sitten Peilikuva virnisti ja sanoi: -No, meillä ei ole ainakaan huolta kuolemasta vähään aikaan.
-Ai miten niin, Miilunpolttaja kysäisi.
-Aika monta unelmaa täyttämättä. -Sellaisia kriittisiä.
-Joo, niin on. Vielä on ponnistelua jäljellä.
-Vasta sen jälkeen iskee järjetön kuolema.
-Juuri kun kaikki on hyvin.
-Juuri kun.

Juuri kun.

5 kommenttia:

Olli kirjoitti...

Missä te olette..?

Ajatuksianne kaivaten, ajatuksiinsa hautautuen,

- Sivustaseuraaja

Miilunpolttaja kirjoitti...

Ellease on lännessä, Miilunpolttaja idässä ja 00P jossain siinä välissä. :)

Mutta elossa olemme kaikki, ja ainakin Miilunpolttajalla on vielä monta asiaa sanottavanaan.

Ehkä jo tänään... Mutta jos ei tänään, niin pian, pian, pian.

Miilunpolttaja kirjoitti...

Niin, ja siis kiva tietää, että on ihmisiä, jotka yhä haluavat kuulla ajatuksiamme. :D

Olli kirjoitti...

Vuosien tauko blogien ja internetin ihmeellisestä maailmasta mutta muutamia asioita muistan yhä. Yksi niistä on teidän bloginne. Oli mukavaa lukea hyvin jäsenneltyjä ajatuksia ja sujuvaa kerrontaa. Nostaisin hattua jos sellainen tapa olisi yhä olemassa. Heräsin viime viikolla johonkin epämiellyttävään ajatukseen siitä miten paljon tärkeitä asioita on jäänyt polun varrelle sinne tänne lojumaan. Niinpä kuljin vähän matkaa takaisin päin katselemaan.. Olen siis ikäänkuin sienestämässä. Joten täytyy olla tarkkana siitä mitä poimii.

Ellease kirjoitti...

Täällä olen minäkin, kunhan taas monen vuoden hiljaiselon jälkeen muistin, että tällainen blogigin on. Tai olenhan minä sen aina ajoittain muistanut, mutta elämä on pitänyt otteessaan tässä hetkessä ja paikassa. Nyt kaipaan lentäviä ajatuksia ja hidasta vuoropuhelua.

On hauskaa huomata, että niin kuin minäkin herään horroksestani, ovat toisetkin heränneet. Elämän kevät!

I'll be back.