sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Ullakolla

Miilunpolttaja istui vanhempiensa ullakolla ja kävi läpi vanhaa rojua. Vanhemmat olivat vaatineet, että hän heittäisi tavaroita menemään ja päättäisi vihdoin, mitä voisi säilyttää ja mikä päätyisi kierrätykseen tai roskiin. Työ oli tuskallinen; vuosien aikana oli kertynyt suuri määrä todella kummallisia tavaroita. ’


-Mitä ihmettä minä tällä teen, Miilunpolttaja sanoi ja heilutti vihreänä hehkuvaa, jousen päähän kiinnitettyä jalkapalloa. Roskiin vaa-aaa-aan… Hei!
-Yläasteen päätösristeilyn tuomisia Tukholman torilta tietenkin. Ei todellakaan viskata minnekään! Peilikuva sanoi tuohtuneena ja nappasi muovisen esineen Miilunpolttajan käsistä. –Keksi jotain muuta poistettavaa.
He jatkoivat penkomista. -He-Man ja Action Force-muoviukot? Miilunpolttaja kysyi


-Ensinnäkään, ne eivät ole muoviukkoja, vaan toimintafiguureita. Toisekseen, aivan liikaa tunnesiteitä. Täytyy säilyttää sanoi Peilikuva. Miilunpolttaja nyökkäsi.
-Ala-asteen biologian- ja englanninkirjat?
-Ilman niitä ei voi muistaa, miten koulussa opiskeltiin ennen.
-Viimeksi 12-vuotiaana käytetty pyjama?
-Täydellinen hupikäyttöön, Peilikuva sanoi, nappasi yöpuvun, riisui vaatteensa ja änki sitten itsensä väkisin viisi numeroa liian pienen vaatekappaleen sisään. Miilunpolttaja katseli toimitusta epävarmana, mutta Peilikuva vain virnuili ja keimaili hänen edessään.
-Hyvä on, hyvä on, Miilunpolttaja sanoi. -Säilytetään se, mutta laita nyt herran tähden omat vaatteesi takaisin päällesi. He jatkoivat inventaariota.
-Laatikollinen superpalloja?
-Säilytetään.
-Piirustusvihkot?
-Säilytetään.
-Vanha vaskinen öljylamppu
-Mitä?


Miilunpolttaja laittoi lampun lattialle ja kaverukset kyykistyivät sen viereen. Kumpikaan ei tiennyt, mistä se oli tullut. Jopa nurkassa istunut Varjo kurkisti Anu ja Antti -sarjakuvansa takaa kiinnostuneena. Se puhalsi pistaasipähkinän tuoksuisen savukiehkuran ja pudisti päätään. -Ehkä se on äitisi, se ehdotti.
-Hmm, ei taida olla, Miilunpolttaja pähkäili, - Muuten se ei olisi täällä.
-Mitäs jos se on Taikalamppu, Peilikuva ehdotti innoissaan. -Saadaan kolme toivomusta. Jos minä olisin vaikka ensimmäinen…


Miilunpolttaja jätti Peilikuvan sanat huomiotta, kohautti olkapäitään ja alkoi hinkata kevyesti lampun pintaa. Ja tosiaan, hetken päästä alkoikin kuulua rapinaa ja sitten yhtäkkiä, pienen sihahduksen saattelemana, esiin ilmestyi merenvihreänä hehkuva, pitkäkorvainen otus. –Päivää, se sanoi, taittoi korvan suuhunsa ja alkoi imeskellä sitä.
-Ööh… Päivää, sanoi Miilunpolttaja. Vieressä Peilikuva istui suu ammollaan.
-Erikoista, sanoi Varjo ja tuprutteli piippuaan huvittuneen näköisenä.


Otus töllisteli heitä hetken aikaa ihmettelevän näköisenä ja alkoi sitten kaivella karvaisia tassujaan. Se oli melko suloisen näköinen.


-Kuka sinä olet, Miilunpolttaja kysyi.
-Minä olen Potentiaali, otus sanoi, korva yhä suussaan. Huomatessaan Miilunpolttajan hämmästyneen ilmeen se sanoi. –Olen kykysi ja mahdollisuutesi.
-Mitä sinä tuossa lampussa sitten teit?
-Odotin sinua tietysti, hölmö. Mitä muuta?
-Öh, niinpä tietysti. Kerro minulle siis, mitä voisin olla, oi Potentiaalini, Miilunpolttaja sanoi hymyillen.

Otus tuntui pitävän siitä, että siihen suhtauduttiin arvostuksella – vaikkakin ehkä hieman leikkimielisellä – selvitti kurkkuaan, nuolaisi kerran käpäläänsä ja sanoi: -Jos olisit seurannut lapsuutesi haavetta ja ryhtynyt opiskelemaan leipuriksi...


Otus piti mahtipontisen tauon. Miilunpolttaja ja Peilikuva kumartuivat vaistomaisesti eteenpäin.


-…niin olisit nyt leipuri, se päätti.
-Ihanko totta? Ajatella! Mikä paljastus! Peilikuva sanoi hiven ärtymystä äänessään.
-Hys, sanoi Miilunpolttaja.
-Ei. Sinulla olisi oma leipomo. Se menestyisi melko hyvin. Tai no, nyt talouskriisin aikaan olisi vaikeampaa. Olisit tehnyt leipurin töitä jo vuosikausia. Iltaisin kirjoittaisit ja unelmoisit kirjoittavasi jonain päivänä kokkikirjan. Itse asiassa olisit varmaan päätynyt ehkä aamutelevisioon leipomisniksejä esittelemään.
-Ajatella, ihan televisioon asti, Peilikuva murahteli.


Potentiaali jatkoi: -Jos olisit ryhtynyt arkeologiksi, olisit nyt työtön ja tehnyt pääasiassa vain lyhyitä pätkätöitä. Kaksi kertaa olisit ollut pitemmässä tutkimusprojektissa. Taistelisit joka vuosi apurahojen ja post doc -tutkimuksesi kanssa. Haaveilisit insinöörin urasta.


-Mitä! Varjo, Peilikuva ja Miilunpolttaja sanoivat yhteen ääneen.
-Insinööriosuus oli vain vitsi, Potentiaali sanoi ja otti tassun suustaan. Vastauksena oli kolme helpottunutta huokausta.
-Mutta mikä on tilanne nyt, Miilunpolttaja sanoi. -En ole leipuri, kirjailija, en silmälääkärikään. Olen uralla, jonne minun ei pitänyt koskaan päätyä ja joka ei edes vastaa koulutustani!
-Nyt, Potentiaali sanoi hiljaa ja piti jälleen tauon, tällä kertaa ilman dramatiikkaa, ja jatkoi: -Nyt sinä voisit viettää enemmän aikaa seurassani. Sinä et ole sitä, mitä voisit olla.


Miilunpolttaja nielaisi vastaväitteen, joka melkein tuli suusta ulos, mietti hetken aikaa rakkaaltaan viime aikoina kuulemiaan sanoja, huokaisi ja sanoi viimein: -Tiedän.
-Mutta kuka meistä nyt olisi täsmälleen sitä mitä voisi olla, Peilikuva sanoi hieman Miilunpolttajan puolesta loukkaantuen. -Kaikkihan alikäyttävät potentiaaliaan. Tai no ehkei Steve Jobs, mutta…


Varjo katsoi Peilikuvaa toruvasti. Tämä hiljeni.
Potentiaali taivutti toista pitkistä korvistaan Miilunpolttajaa kohti ja heilutteli sitä tämän edessä, kunnes Miilunpolttaja tajusi tarttua siihen. Korva tuntui kättä vasten kihelmöivältä, täynnä jännittäviä uusia mahdollisuuksia. Se oli kuin ajatusten ompelukerho, jossa kävi kova keskustelunkuhina. Miilunpolttaja havaitsi, ettei voinut päästää siitä irti.


-Tule, mennään vähän kävelemään, Potentiaali sanoi ja johdatti Miilunpolttajaa kohti ullakon ikkunaa.
-Eh. Eikö portaita pitkin kuitenkin, Miilunpolttaja sai sanotuksi.
-Ei. Nyt tarvitaan kunnon herätystä, Potentiaali sanoi, loikkasi ulos ikkunasta, vetäen korvaansa tarttuneen Miilunpolttajan mukanaan. Sitten ne olivat poissa.


-AAAH! Näitkö tuon? Peilikuva parkaisi järkyttyneenä ja säntäsi ikkunan luo. Hän katsoi ylös ja alas, mutta missään ei näkynyt ketään. –Hei, se kaappasi Miilunpolttajan! Lähdetään perään. Minä annan sille otukselle vielä kunnon sakinhiv…


Hys. Sanoi Varjo sanomatta sanaakaan, avasi Anu ja Antti -seikkailunsa uudelleen ja jatkoi lukemista.


Peilikuva jäi istumaan ullakon lattialle ja tajusi unohtaneensa kysyä, toteuttivatko Potentiaalit myös toivomuksia. Ja jos, niin kuinka monta. Toivon mukaan Miilunpolttaja ei käyttäisi niitä kaikkia, vaan jättäisi hänellekin ainakin yhden.


2 kommenttia:

Olli kirjoitti...

Erinomaisen kiintoisa kirjoitus. Olipa hyvä muistaa tulla kurkistamaan. Oikeastaan tulin koska luin artikkelin bloggaamisen lopettamisesta ja sen välttämisestä ja tuli tämä blogi mieleen hyvänä muistona. Tuntuu että usein palaan tänne koska tämä tulee jostain mieleen hyvänä muistona.

https://www.linkedin.com/pulse/top-reasons-bloggers-quit-avoid-blogging-graveyard-john-white-mba?trk=hp-feed-article-title-like

Miilunpolttaja kirjoitti...

Hei Olli!

Kiva, että kävit taas. Pitkään mietin itsekin, mitä tälle blogille tapahtuu. Mietin, kuoleeko se pois, mutta joka kerta kun tulen, olo on kuin metsässä aurinkoisena, seesteisenä varhaissyksyn aamuna. Kaikkialla on miellyttävän seesteistä ja hiljaista, aika tuntuu pysähtyneen. Sitten jostain kuuluu pieni rasahdus ja tajuaa, että kyllä metsä on yhä täynnä elämää. Tervetuloa milloin vain. Seuraava kirjoitus on jälleen pienen hetken ja ponnistuksen takana. :)

Mielenkiintoinen tuo linkkaamasi kirjoitus. Kiitos!

Kiehtovaa kevättä,

Miilunpolttaja